Hoe kom ik te weten of ik van een eeneiige tweeling ben?

T, 73 jaar
2 juli 2018

Ik heb altijd gedacht dat mijn zus en ik tweeeiig zijn, maar nu zei een nicht dat wij eeneiig zijn. Hoe kan ik dit zeker weten?

Antwoord

Beste,

 

Het is niet altijd makkelijk om ééneiige van twee-eiige tweelingen te onderscheiden.

Als er duidelijke verschillen zijn (verschillend geslacht, verschillende haarkleur, verschillend uiterlijk in het algemeen) is het eenvoudig, want dan heb je met een twee-eiige tweeling te maken. Deze zijn uit twee sets van eicellen en zaadcellen ontwikkeld, en verschillen dus van elkaar zoals gewone broers en zussen van elkaar verschillen

Aan de andere kant heb je tweelingen die als twee druppels water op elkaar lijken, en daar kan je eenvoudig zeggen dat ze ééneeiig zijn. Ze zijn dan ontwikkeld uit één enkele bevruchte eicel en hebben identiek hetzelfde genetisch materiaal.

Het wordt moeilijker als je als tweeling weliswaar sterk op elkaar lijkt, maar er toch een paar duidelijke verschillen zijn. Dat kan namelijk bij beide soorten tweelingen voorkomen: ééneiige tweelingen kunnen er na verloop van tijd verschillend uitzien door invloeden van de externe omgeving, terwijl twee-eiige tweelingen van hetzelfde geslacht sterk op elkaar kunnen lijken omdat ze nu eenmaal sterke familietrekjes hebben.

In zulke twijfelgevallen kan het helpen om details te weten over de zwangerschap: als je als tweeling in hetzelfde vruchtvlies bent gegroeid of één placenta hebt gedeeld, ben je ééneiig (maar dat wil niet automatisch zeggen dat je twee-eiig bent als er twee vruchtvliezen of placenta's waren). Je kan ook bloedgroepen vergelijken: als je verschillende bloedgroepen hebt, ben je twee-eiig (maar dat wil niet zeggen dat je automatisch ééneiig bent als je dezelfde bloedgroep hebt).

Uiteindelijk is er maar één manier om 100% zeker te zijn, en dat is een DNA-test. Maar voor het zover komt, heb je misschien al voldoende aan bovenstaande tips om uit te maken wat voor tweeling jullie zijn?

 

Vriendelijke goeten,

Francis Meerburg

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw