Waarom kiezen vrouwen voor een partner (man) die groter is?

Chris, 33 jaar
30 juni 2018

Ik zie vrijwel altijd koppels waarvan de man groter is dan de vrouw. Ook koppels waarbij de man een heel stuk groter is dan de vrouw. Waarom kiezen vrouwen steeds voor een man die groter is dan hen en niet voor een man die kleiner is dan hen?

Antwoord

Uit een enquete bij 650 eerstejaars heteroseksuele psychologie studenten (Stulp 2013) bleek dat mannen meest tevreden waren met vrouwelijke partners die iets korter waren dan zij (ongeveer 7 cm), terwijl vrouwen het meest tevreden waren wanneer zij een pak korter waren dan hun mannelijke partners (ongeveer 20 cm). Het zijn dus inderdaad vooral vrouwen die kiezen voor een grotere partner.

Grotere mannen genieten blijkbaar een betere sociale status dan kleinere, dat blijkt uit heel wat studies door psychologen en sociologen. Wordt deze voorkeur ons opgedrongen tijdens de opvoeding, door de media enz, met andere woorden door de socioculturele context?

Of hebben we dit te danken aan onze verre voorouders en de evolutie? Het is interessant om eens te kijken waarom er eigenlijk verschillen zijn in lengte tussen mannen en vrouwen. In het biologisch jargon noemt men verschillen in lichaamsbouw tussen man en vrouw “seksueel dimorfisme”. Wat de gemiddelde lichaamslengte betreft, bedraagt de verhouding man/vrouw bij de mens  1,15. Bij alle andere mensapen is dit verschil groter: 2,37 bij de laaglandgorilla, 2,23 bij de orang-oetan, 1,36 bij de bonobo en 1,29 bij de chimpansee. Een belangrijke mate van seksueel dimorfisme komt voor bij diersoorten, zoals de gorilla, die polygaam zijn: één mannetje leeft en plant zich voort met een groep vrouwtjes, een harem. Onze soort is in de loop van de evolutie monogaam geworden, wat zich vertaalt door een verminderd seksueel dimorfisme (het verschil in lengte bvb. tussen man en vrouw is minder uitgesproken dan bij gorilla’s). Maar de oorsprong ervan kan toch liggen in wat men noemt “seksuele selectie” bij onze voorouders. Indien mannen in competitie met elkaar moesten treden om een vrouwelijke partner te vinden, kan lengte een voordeel zijn geweest. Het is ook mogelijk dat onze vrouwelijke voorouders een voorkeur hadden voor grotere partners, bvb. omdat dit een grotere garantie bood op bescherming van de kroost tegen roofdieren. Grotere mannen kregen dus meer kinderen, en hun genen die zorgen voor de grotere lengte werden geselecteerd. Het gevolg was een evolutie van grotere mannen, en een groter verschil in lengte tussen man en vrouw. Misschien zit deze voorkeur in onze genen “gebakken”? Deze hypothese is interessant, maar wellicht speelt een socioculturele achtergrond een minstens even belangrijke rol.

 

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Dr. Luc Bouwens

biomedische wetenschappen

Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Elsene
http://www.vub.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw