Waarom drinken we bruiswater?

Geert, 37 jaar
20 juni 2018

Wat is het nut van bruis in onze dranken? Wanneer is dit ontstaan en omwille van welke reden?

Antwoord

De aanwezigheid van bruis, of kooldioxidegas, in dranken was al zeer lang gekend. Met name in bier, jonge wijn, champagne, cider. Daarin ontstaat het koolzuur als afvalstof van de gistcellen. Op sommige plaatsen kende men ook licht koolzuurhoudend bronwater, bv. de bron Marie-Henriette in Spa, dat reeds lange tijd geleden werd gebotteld.

Met de opkomst van het natuurwetenschappelijk onderzoek in de 18de eeuw, begonnen Europese chemici en natuurkundigen zich te interesseren in dit fenomeen. Ze vonden manieren uit om koolzuurgas te produceren, bijvoorbeeld door vitriool (zwavelzuur) op kalk te gieten. 

Het inbrengen van koolzuurgas in water wordt aan de Engelsman Joseph Priestley toegeschreven, een natuurwetenschapper en chemicus die in Leeds woonde. Hij bracht koolzuurgas vanuit een biervat in water en schreef hierover in 1772 dat dat goed smaakte en verfrissend was. In 1783 begon het bedrijf Schweppe in Zwitserland met de industriële productie van koolzuurhoudend flessenwater. En eens de industrie ermee begonnen was, kon het gebruik ervan uitbreiden in zowel Europa als Amerika, waar koolzuurhoudende dranken zeer populair werden. Vooral in de 20ste eeuw met allerlei "aperitiefjes" waarin sterke drank zoals whiskey werd vermengd met "sodawater" (VS), of gin met "tonic" (UK). En vooral vanuit de Verenigde Staten begonnen ook gezoete koolzuurhoudende frisdranken aan hun opkomst (limonade, coca-cola enz).

Voor de gezondheid is koolzuurhoudend water eerder neutraal, het heeft geen positieve noch negatieve effecten, ook al werd vroeger gedacht aan heilzame effecten maar daar blijkt niets van aan. De enige reden waarom bruisend water succes kende en nog steeds kent is vanwege de smaak. Het aanwezige koolzuurgas geeft een licht zurige smaak en wordt daardoor als verfrissend ervaren.

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Dr. Luc Bouwens

biomedische wetenschappen

Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Elsene
http://www.vub.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen