Wat kan er gebeuren als je te lang in een antivalharnas hangt?

Rudy, 50 jaar
19 juni 2018

Welke lichamelijke gevolgen kan dit hebben?

Antwoord

Beste Rudy

Een antivalharnas is een persoonlijk bescherminsmiddel dat doorgaans wordt gebruikt bij werken op hoogte (bvb. glazen wassen, bomen snoeien, reddingsoperaties) in combinatie met een valstopsysteem (valdemper). Bij normaal gebruik (wanneer het lichaam en harnas geen schok heeft moeten ondergaan) zijn de lichamelijke gevolgen vrij beperkt. Wanneer men het harnas te strak draagt kan men bloedvaten afklemmen waardoor het bloed (en meegevoerde zuurstof) niet adequaat tot bij de organen (bvb hersenen) kan worden gebracht. Ook de longfunctie kan beperkt worden indien het harnas te strak wordt gedragen. Deze factoren kunnen leiden tot duizeligheid en in extreme gevallen tot verlies van bewustzijn.

Wanneer een persoon valt vangt het lichaam de schok op met dit harnas, en is het mogelijk dat een harness suspension trauma (HST of hangtrauma) optreedt: het bloed in het lichaam kan niet adequaat meer worden rondgepompt waardoor er te weinig zuurstof kan worden afgegeven in de organen. Zo kan men het bewustzijn na enkele minuten verliezen en kan dit in sommige gevallen ook levensbedreigend zijn.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook andere lichamelijke risico's bij een val indien men het antivalharnas niet correct draagt (de ribben kunnen bijvoorbeeld enorm belast worden, en de nylon banden kunnen tot snijwonden leiden), of wanneer men attributen in de zakken heeft tijdens de val (balpen kan bijvoorbeeld de longen perforeren, sleutels kunnen de lies binnendringen, portefeuille kan het staartbeen kwetsen).

Tom Clarijs

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen