Hoe reisde men vanuit Costa Rica naar Antwerpen in de jaren 1920?

Erik, 55 jaar
17 juni 2018

In de jaren 1920 kwamen er heel wat studenten uit Costa Rica studeren aan Belgische Universiteiten. Hoe kwamen zij hier naartoe? Met de Red Star Line? En hoe lang duurde die reis?

Antwoord

Ze kwamen met een pakketboot of een oceaanstomer, zoals je terecht veronderstelt.

De Belgische Red Star Line, de Franse Compagnie Générale Translatlantique (CGT) en de twee grote Britse rederijen Cunard en White Star Line, vaarden enkel op Noord-Amerika. Maar een mogelijk traject was wel om vanuit Costa Rica via een kleinere rederij eerst naar een haven aan de Amerikaanse of Canadese oostkust te varen, en dan pas de oversteek te maken. Met wat geluk en geen wachttijden duurde een enkele reis dan een tiental dagen.

Er waren ook transatlantische passagiersrederijen die Centraal- en Zuid-Amerika rechtstreeks verbonden met Europa in die periode, en doorgaans een kortere reistijd konden aanbieden:

  • Norddeutscher Lloyd (NDL)

  • Hamburg-Amerikanische Packetfahrt-Actien-Gesellschaft (HAPAG)

  • Navigazione Generale Italiana (NGI)

  • Cosulich Società Triestina di Navigazione (Cosulich)

  • Lloyd Sabaudo

Weet wel dat je dan meestal in een Duitse of Italiaanse havenstad aankwam, en dan nog enkele dagen nodig had om de Belgische universiteitsstad te bereiken. De meeste universiteitsarchieven hebben hier mooie fondsen over, en zelfs voor middelbaar onderwijs was België in die periode er populair - het Sint-Ursulainstituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, nabij Mechelen, heeft hierover nog veel documentatie, en ademt heel die sfeer van de jaren 1920 en een mondiale bovenklasse uit.

Reacties op dit antwoord

  • 25/06/2018 - Erik (vraagsteller)

    Bedankt voor dit antwoord. Genoeg informatie om nog even verder onderzoek te doen, enerzijds over die havens aan de Amerikaanse of Canadese oostkust en anderzijds over de tocht van de Duitse of Italiaanse havensteden naar Leuven. Misschien neem ik wel contact op met het Sint-Ursula-instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Nogmaals bedankt.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
http://www.kuleuven.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen