Kunnen windmolens een GSM signaal verstoren?

Pieter, 32 jaar
13 juni 2018

Het valt me op dat ik tijdens het bellen met mijn GSM vaak storing krijg, of onderbroken wordt als ik aan windmolens passeer. Dit is op verschillende plaatsen zo waardoor dit volgens mij te toevallig zou zijn mocht dit enkel met dekking van het net te maken hebben.

Antwoord

Beste Pieter,

windmolens kunnen zeker radiosignalen verstoren en dus zeker ook de communicatie van uw mobiele telefoon.

De verstoring kan gebeuren door verschillende effecten:

  • De windmolen (mast of de wieken) kan het rechtstreekse pad van de radiogolf tussen uw mobiele telefoon en de vaste antenne (het basisstation) onderbreken. De communicatie werkt dan nog, maar wordt moeilijker omdat een indirect communicatiepad (m.b.v. reflecties) moet gebruikt worden.
  • De beweging van de wieken van de windmolen kunnen aanleiding geven tot doppler spreiding/verschuiving. Dat is hetzelfde effect dat je hoort bij een aanrijdende trein die toetert: de frequentie van het geluid verandert als de trein nadert en wegrijdt. Hetzelfde gebeurt met een radiogolf: de radiofrequentie verschuift of wordt uitgesmeerd doordat de radiogolf tegen een bewegend object wordt weerkaatst. Dat maakt het moeilijker om te ontvangen.

Deze beide effecten zorgen ervoor dat de radiogolf moeilijker kan ontvangen worden door jouw mobiele telefoon aan de ene kant of de vaste antenne (basisstation) aan de andere kant.
Nu zijn netwerken voor mobiele telefonie wel gemaakt om te kunnen omgaan met bewegen objectende of met communicatie via reflecties (indirect pad); dit soort communicatie komt continu voor. Maar de kwaliteit van de verbinding gaat door deze effecten wel achteruit. En in bepaalde omgevingen zorgen deze effecten er voor dat de grens van wat nog mogelijk is wordt bereikt. Met als gevolg dat je verbinding wegvalt.

Ik hoop dat deze uitleg je wat verder helpt.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen