Wat gebeurt er met ons afval? Gaat dat naar de zee?

Luna, 16 jaar
25 mei 2018

Er is de laatste tijd heel wat te doen rond afval, over de plasticzee en het verminderen van plastic. Ook ik wil daar graag mijn steentje in bijdragen, maar er is iets wat ik niet helemaal begrijp. Het afval dat wij, hier in België, weggooien, komt dat in de zee terecht? Dan heb ik het over afval dat we in de vuiliszak (rest of pmd) gooien en meegeven met de vuiliskar. Pmd wordt gerecycleerd, neem ik aan, en ik dacht dat rest verbrand werd, klopt dat? Vanwaar komt al dat afval in de zee dan vandaan?

Antwoord

Beste Luna,

 

Dat is een heel goede vraag. Het meeste van ons restafval wordt verbrand. Dat wil zeggen dat het plastiek, dat een groot aandeel heeft in ons restafval, niet in de zee terechtkomt. Een klein deel van ons plastic afval kan gerecycleerd worden, zoals de items die je in de PMD zak mag doen, en plastic folies, isomo en andere zaken die je in het containerpark kan achterlaten.

België is echter een uitzondering: vergeleken met andere landen doen we het een stuk beter op vlak van sortering, en ook zijn we één van de weinige landen die haar restafval verbrandt in plaats van het te storten. Storten komen nog wel hier en daar voor in België, maar zijn aan het verdwijnen. Terwijl je in sommige andere landen weet dat het plastic afval dat je in de vuilnisbak gooit op een stort en ooit misschien in de zee terechtkomt, is dat bij ons dus niet het geval.

Toch blijft het nuttig om ook in België de hoeveelheid plastic afval te verkleinen. Dat kan omwille van bezorgdheden over duurzaamheid, CO2 uitstoot, en gezondheid. En ook niet over het hoofd te zien: afval dat niet via de 'normale' weg verwerkt wordt, zoals zwerfvuil, komt uiteindelijk wel in de zee terecht.

 

Vriendelijke groeten,

Francis

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Francis Meerburg

Biologie, Milieutechnologie, Microbiële technieken, Waterzuivering, Biomassa

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen