Als er lucht in je bloedbaan zit, hoe wordt dit dan opgelost?

M, 57 jaar
20 mei 2018

Er is bij een medische fout lucht in de aderen gespoten. Gevolgen hartstilstand. Welke behandeling volgt dan?

Antwoord

Beste M,

Als er lucht in je bloedvaten komt, zal dit je bloeddoorstroming belemmeren. Je hebt daarvoor wel al heel wat lucht nodig. Een klein gasbelletje lost meestal vlot op in je bloed. Het gas wordt dan in je bloed in hele kleine deeltjes opgelost, zodat het onschadelijk wordt. Hoe goed het gas oplost in je bloed hangt van de samenstelling af. Koolzuurgas en zuurstof worden makkelijk in je bloed opgenomen; stikstof (het voornaamste gas in de lucht die we inademen) wordt moeilijker in je bloed opgelost en kan dus als luchtbel makkelijker blijven bestaan.

Als er een grote hoeveelheid lucht in je bloedbaan komt, zal dit bijna altijd in je hart opstapelen en de doorstroming blokkeren. Je krijgt dus een hartinfarct, omdat je hartspier minder zuurstof krijgt. Met een fijne catheter die naar je hart opgeschoven wordt, kan de lucht dan afgezogen worden en de weg voor het bloed weer vrijmaken.

De lucht gaat altijd naar boven en als je dus bvb recht zit, kunnen de luchtbelletjes naar je hersenen gaan daar de doorbloeding blokkeren. Je moet dus best op je linker zijde liggen, omdat de belletjes dan minst gemakkelijk naar de hersenen of longen gaan.

Omdat de aanvoer van zuurstof naar je hart in gevaar kan komen, wordt ook steeds zuurstof toegediend.

met vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen