Is hetgeen Tim Cook zegt over Chinese arbeidskrachten waar?

Autman, 20 jaar
29 april 2018

Ik heb op YouTube een filmpje gezien van Fortune. Tim Cook de CEO van Apple was dit keer te gast. Hij had het over China en gaf uitleg waarom Apple zijn IPhones laat maken in China. Hij gaf als grootste reden aan dat de Chinezen meer ‘skills’ hebben (meer geavanceerd, kennis van verschillende vaardigheden etc.). Klopt dit eigenlijk? Of is dit een leugentje om niet te willen zeggen dat Chinezen werknemers veel goedkoper zijn? Video: Tim Cook Discusses Apple's Future in China I Fortune

Antwoord

Het antwoord op deze vraag ligt natuurlijk politiek gevoelig.

In het voordeel van de uitspraak is er het feit dat Chinezen in verhouding veel meer voor wetenschappelijk-technische richtingen kiezen en dat er dus een groter aanbod aan werknemers in die sector is. In Westerse landen is het dikwijls heel moeilijk om goed personeel te vinden of te houden omdat er meer vraag is dan aanbod (iedereen in de sector heeft dus al een goede job).

In tegenspraak met de bewering is de studie in de bijgevoegde link: die geeft aan dat er eerder een tekort aan vaardigheden dan een overvloed aan 'skills'.

Sowieso is het overduidelijk dat de kostenfactor enorm belangrijk is. Als Apple haar producten dichterbij goedkoper zou kunnen laten maken, zou men niet twijfelen.

Naast de individuele werknemer die al een pak goedkoper is, spelen ook de omgevingsomstandigheden een belangrijke rol: meer werkuren en hogere flexibiliteit in China, minder milieu- en veiligheidskosten, ... Die helpen mee om de productiekost een pak lager te maken.

Het besluit is "een marketing-leugentje".

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw