Is een tomaat fruit of groente?

Martijn, 33 jaar
6 mei 2008

Volgens twee collega's is een tomaat geen groente maar fruit. Ik vind dat onzin, maar ze houden koppig aan hun standpunt vast.
Een gerelateerde vraag: gebruiken we voor het onderscheiden van groente en fruit een definitie die iedereen kan begrijpen en gebruiken (planten die warm gegeten worden, zijn groenten) of een biologische definitie die toch niemand begrijpt?

Antwoord

Wat we als fruit beschouwen zijn hoofdzakelijk vruchten (druiven, appelsienen, ...) of schijnvruchten (ananas, aardbei, ..) terwijl groenten zeer veel uiteenlopende plantendelen omvatten zoals vruchten (courgette, paprika, tomaat, ...), stengels (asperges, ...), wortels (wortelen, ...), bladeren (spinazie, witloof, ...), bloemen (bloemkool, ...). De verwarring 'is een tomaat groente of fruit' berust vooral op het feit dat we van de tomaat de opvallende vruchten eten.

De opdeling die we maken in groenten en fruit is dus niet gebaseerd op het plantendeel dat we eten (vb. vruchten of bladeren) maar berust eerder op de manier van bereiding en consumptie: Wat hoofdzakelijk in de pot wordt klaargemaakt beschouwt men als groenten, wat men meestal 'uit de hand' eet als fruit. Tomaten worden hoofdzakelijk in de pot klaargemaakt en bijgevolg door de meesten in de categorie groenten opgedeeld. De opdeling in groenten en fruit is zuiver kunstmatig en vooral praktisch en er bestaat dus ook geen wetenschappelijke definitie van.

Culturele factoren spelen eveneens een belangrijke rol in wat men in welke categorie plaatst. In Frankrijk worden aardappelen meestal als groente beschouwd terwijl we deze in Vlaanderen als hoofdvoedsel beschouwen. In sommige Aziatische landen maakt men bepaalde vruchten in jonge onrijpe toestand klaar als groente. Dezelfde vruchten worden in rijpe toestand gegeten als fruit en krijgen dan ook vaak een andere naam. Of wat denk je hiervan: Appels worden meestal als fruit gegeten maar soms vind je ze ook als appelmoes bij het eten.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

drs. Marc Reynders

Biologie, systematiek en evolutie van zaadplanten. Gespecialiseerd in tropische Cyperaceae.

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen