Waarom wordt de 'zittende' president van Soedan voor de rechter gedaagd en de 'zittende' president van de Verenigde Staten van Amerika met rust gelaten?

Franky, 42 jaar
14 juli 2008

Ik weet wel dat de president van Soedan voor genocide voor de rechter wordt gedaagd. De inval van de VS in Irak kan moeilijk omschreven worden als genocide maar er zijn toch door zijn toedoen duizenden onschuldige Irakezen (grootvaders, moeders, kinderen...) vermoord. Kan hij dan ook vrijuit gaan? Waarom heeft dit iemand nog nooit geopperd, zelfs in de media niet!

Antwoord

Dag Franky,

De reden is een eenvoudige juridische reden. Het betreft een probleem van (on)bevoegdheid van het Internationaal Strafhof. Het Internationaal Strafhof heeft geen rechtsmacht t.a.v. de VS daar dit land geen partij is bij het oprichtingsverdrag van dit Hof (Statuut van Rome).

Hoewel Sudan ook geen partij is bij dit oprichtingsverdrag, is het Hof toch bevoegd om de Sudanese president Omar al-Bashir te vervolgen omdat de VN Veiligheidsraad de situatie in Darfour vanaf 01/07/2002 aanhangig heeft gemaakt bij de Procureur van het Internationaal Strafhof (zie resolutie 1593 (2005) van de VN Veiligheidsraad). Het Statuut van Rome laat dit immers toe (zie art. 13, b).

Mvg,

Cédric Van Assche

Assistent Internationaal Recht VUB

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen