Waarom investeert de wetenschap in het kweken van sla in de ruimte als er kinderen zijn in Afrika die sterven van de honger?

Barbara, 33 jaar
18 april 2018

Antwoord

Beste Barbara,

Bedankt voor uw vraag! We hebben geluk dat België zo'n welvarend land is, waardoor we kunnen kiezen hoe we (een deel van) ons belastingsgeld inzetten. Dat brengt natuurlijk ook ethische kwesties met zich mee, zoals waarom de wetenschap investeert in het kweken van sla in de ruimte als er kinderen zijn in Afrika die sterven van de honger...

De Belgische uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking was meer dan 1200 miljoen euro in 2016. In datzelfde jaar waren de uitgaven voor ruimtevaart ca. 200 miljoen euro. Slechts een klein deeltje van dit geld wordt besteed aan het kweken van sla (of andere voedsel) in de ruimte.

Investeringen in ruimtevaart zijn geen verloren kost: volgens de OESO krijgen we voor elke euro die we in ruimtevaart investeren, er tussen 1,4 en 4,9 euro terug. De ruimtevaart stelt ons immers voor enorme technologische uitdagingen, wat voor innovatie zorgt. Deze nieuwe technologie wordt achteraf ook voor aardse toepassingen gebruikt. Bovendien dragen veel ruimtevaartprojecten rechtstreeks bij tot de verbetering van de leefomstandigheden op aarde: satellieten voor GPS, aardobservatie (in kaart brengen van natuurrampen en klimaatverandering), weer (voorkomen van natuurrampen), communicatie, ...

Om specifiek terug te komen op het nut van het kweken van sla in de ruimte: er verblijven continu astronauten in het Internationaal Ruimtestation (ISS). Zij moeten uiteraard eten, en momenteel wordt dat met een raket gebracht. Als ze op één of andere manier (gedeeltelijk) voor hun eigen voedselvoorziening zouden kunnen instaan, dan zouden we minder vaak (dure) raketlanceringen moeten uitvoeren. Dat zou ook perspectieven openen voor de verdere verkenning van het zonnestelsel, zoals een bemande basis op de maan of astronauten op Mars.

Als u nog vragen of opmerkingen heeft, aarzel dan niet om mij opnieuw te contacteren.

Met vriendelijke groeten,
Stijn.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Ing. Stijn Calders

ruimteweer en meteoren

Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie
Ringlaan 3 1180 Brussel
http://www.aeronomie.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen