Wat gebeurt er als men water toevoegt aan zuur?

Ivo, 9 jaar
15 april 2018

En waarom gebeurt dat?

Antwoord

Beste Ivo,

Tja, dat is geen gemakkelijke vraag, omdat als je water toevoegd aan een zuur er verschillende dingen kunnen gebeuren naargelang hoe geconcentreerd dat zuur is en over welk zuur het gaat. In het geval van geconcentreerde zuren kan het verschil maken wat de volgorde is van toevoegen, giet je het zuur bij  water of giet je het water bij het zuur? 

Dit laatste maakt uit voor geconcentreerde zwavelzuur. Als geconcentreerd zwavelzuur in contact komt met water wordt door de interactie tussen watermoleculen en zwavelzuurmoleculen veel warmte vrijgesteld. Geconcentreerd zwavel zuur is zeer hygroscopisch = trekt water aan of is heel goed om water te onttrekken aan iets. Dus daar moet je zorgen dat die warmte voldoende kan geabsorbeerd worden anders begint de oplossing te koken en spatten geconcentreerd zwavelzuur wil je niet in je gezicht krijgen of op je kleren. Dus je giet voorzichtig geconcentreerd zwavelzuur bij het water en niet het water op een geconcentreerde zwavelzuuroplossing. In vele andere gevallen gaat water toevoegen aan een zuur gewoon het zuur verdunnen en de oplossing wordt minder sterk zuur en in die zin van minder aggressief.

Maar altijd een beetje oppassen als je met zuren bezig bent. Dat geld ook trouwens als je bezig bent met sterke basen. Chemie is leuk maar je moet weten wat je doet! :-)

vriendelijke groeten

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw