Zijn dieren met een groter hersenvolume (bv. olifant) 'verstandiger' dan dieren met een kleiner hersenvolume (bv. aap)?

Marc, 69 jaar
8 april 2018

Antwoord

Beste Marc,

Helaas, het hersenvolume heeft geen absoluut verband met intelligentie. Uiteraard zal een muis minder hersencapaciteit hebben dan een olifant, maar niet alle hersenmassa kun je gelijk stellen aan intelligentie.

Er bestaat een encefalisatiequotiënt, wat de verhouding weergeeft tussen het hersenvolume en het volume van het lichaam. Dit is op zich vrij overeenstemmend: een groot dier heeft grotere hersens dan een klein dier.

Het gaat in die verhouding dan voor de intelligentie nog meer over de "overschot" aan hersenen in verhouding tot het lichaam. Dus een olifant met grotere hersens dan een mens heeft in verhouding een nog groter lichaam. De olifant heeft zijn hersenvolume dan ook meer dan nodig om zijn lichaam in stand te houden. De mens heeft wat meer overschot om intelligent te zijn.

De overschot aan hersenfunctie in relatie tot het lichaamsvolume gaat dus de intelligentie bepalen. Zo hebben zoogdieren meer overschot dan reptielen of vogels. De mens blijkt het grootste overschot te hebben. Je hersens kunnen aanspreken is natuurlijk ook een factor om verstandiger te zijn. Ook dat is getest bij mensen en blijkt een doorslaggevende factor te zijn.

Met vriendelijke groeten,

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen