Is mijn bezorgdheid rond cmv en zwangerschap terecht?

Sophie, 30 jaar
1 april 2018

Sinds deze week weet ik dat ik zwanger ben, maar...blijkbaar ben ik "recent" besmet met cmv. Mijn bloedwaarden waren hcg 35, IgG 410, IgM 2,9 en aviditeit 59,95. Ik maak mij extreem veel zorgen na alles wat ik op het internet gelezen heb.

Antwoord

Beste,

Alleszins proficiat met uw zwangerschap.

CMV is een virale infectie die inderdaad problemen kan veroorzaken bij de baby tijdens de zwangerschap.

Hoe vroeger in de zwangerschap de infectie optreedt, hoe ernstiger de afwijkingen kunnen zijn. Later in de zwangerschap geeft een CMV infectie vaak (milde) schade zoals gehoorsverlies; wat uiteraard wel erg invaliderend kan zijn, maar niet dodelijk.

Een recente infectie met CMV zien we in het bloed inderdaad via bepaling van de aviditeit, waarbij de "rijpere" antistoffen een hogere aviditeit hebben en waarbij de infectie dus al langer bestaat. Uw aviditeit is ongeveer 60, wat betekent dat de infectie zeer recent is (minder dan 3 maanden geleden). Of die infectie schade bij de baby veroorzaakt heeft is echter met geen enkele test met zekerheid uit te sluiten.

Sommige afwijkingen kunnen we zien met echografie, maar een normale echografie sluit een afwijking nooit uit. Dat is natuurlijk vervelend.

Als de infectie dus erg vroeg in de zwangerschap optreedt en de baby raakt besmet, zal het vaak in een miskraam eindigen. Als de zwangerschap op een vroege termijn gewoon verdergaat, is de baby meestal niet besmet.

Nu is een HCG van 35 erg laag en de kans dat de CMV infectie effectief uw foetus heeft aangetast is dan ook zeer laag, gezien de zwangerschap pas ontstaan is na de CMV infectie.

Met vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw