Ik hoor praten over proper en vuil gas. Wat is het verschil tussen beide?

Jozef, 71 jaar
29 maart 2018

Antwoord

Beste Jozef,

Lucht is een gas, net als bijvoorbeeld helium. Maar als men het in de volksmond over gas heeft, bedoelt men meestal aardgas. Dat bestaat uit methaan dat men uit de bodem haalt en waarmee we koken en ons verwarmen.

'Proper' en 'vuil' zijn geen officiële benamingen, en iedereen kan zijn eigen gas 'proper' noemen. We moeten dus opletten wanneer beweerd wordt dat het ene gas properder is dan het andere.

Er wordt al een tijdje gesproken over 'propere' steenkool. Bij de verbranding van steenkool ontstaat namelijk veel luchtvervuiling. Bij 'propere' steenkool probeert men die vervuiling te voorkomen. Bij de verbranding van gas is er veel minder vervuiling, dat is dus vanzelf 'properder' dan steenkool. Maar er is wel nog steeds veel CO2-uitstoot. Als men het heeft over 'proper' gas, betekent dit meestal dat er minder (netto) CO2-emissie is.

Dat kan op verschillende manieren. Zo is er biogas, gemaakt uit planten, maar je kan ook gas maken uit afval. Nu probeert men steeds vaker hernieuwbare elektriciteit te gebruiken om waterstofgas te maken uit water. Anderen gebruiken nog steeds fossiel aardgas, maar zij proberen de CO2-emissies op te vangen en weer onder de grond te steken.

Of al deze methodes werkelijk 'proper' zijn en voor minder CO2-uitstoot zorgen, is niet altijd duidelijk. Wel is het zo dat methaan uit de bodem of methaan uit planten hetzelfde molecule is, het een is dus niet letterlijk 'properder' dan het ander. 

We moeten wel degelijk op zoek naar een duurzamer alternatief voor aardgas. Maar de reclamejongens en -meisjes maken het voor de consument niet altijd makkelijk om te weten wat nu echt 'proper' is en wat niet.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. ir. Jan RongĂ©

Bio-ingenieur. Elektrokatalyse en hernieuwbare waterstofproductie

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
http://www.kuleuven.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen