Is dit een schadelijke tor en welke is het?

Karen, 78 jaar
28 maart 2018

Omdat ik niet denk dat het een boktor is heb ik ze inmiddels buiten gezet, hoop dat dat de juiste handeling was!

Antwoord

Beste Karen,

dit is een snuitkever, en meer bepaald Otiorhynchus sulcatus (familie Curculionidae), in het Nederlands de taxuskever of gegroefde lapsnuitkever genoemd.

De larven van deze snuitkever richten nogal wat schade aan in de boomkwekerij en de sierteelt. Zeker in de containerteelt verrichten de larven vraatschade aan de wortels van een ganse reeks waardplanten, zoals bv. azalea. De wortels worden ontschorst waardoor de sapstroom blokkeert en de plant kan afsterven. Af en toe wordt deze kever vastgesteld in de woning of op het terras, vaak is dit een gevolg van de aankoop van een (sier)plant in pot die besmet was met larven van deze snuitkever.

Na ontwikkeling van de larven en het popstadium, komt deze kever uit de grond (pot) te voorschijn. De kevers zijn nachtactief, en er komen alleen wijfjes voor, de voortplanting verloopt dus parthenogenetisch of ongeslachtelijk. De kever bijt hoekige gaten in de bladeren van sierplanten, en legt na een periode van rijpingsvraat eitjes aan de voet van deze planten, waarna de cyclus (ei - larve - popstadium - kever) opnieuw kan beginnen. De overwintering vindt doorgaans plaats als larve in de potkluit.

Ik zou nagaan in hoever besmette planten werden aangekocht, en deze controleren op aanwezigheid van larven en popstadia. Eventueel ook onder de potten kijken en op andere plaatsen waar de kever zich overdag kan schuilhouden in de 'duisternis'.

met vriendelijke groeten,

Hans

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen