Kan een drugsdode zomaar worden gecremeerd of begraven?

Elise, 20 jaar
27 maart 2018

Ik ben met mijn leerlingen bezig over drugs. Ze vroegen zich dit af. Misschien is er wel een mogelijkheid dat er enkele schadelijke stoffen uit het lichaam vrijkomen.

Antwoord

Dag Elise,

Een leuke vraag die zeker een "levendige" discussie waard is.

Wat betreft crematie kunnen we kort zijn: drugs zijn net als de bestanddelen van ons lichaam organische verbindingen en zullen bij verbranding worden omgezet in voornamelijk CO2 en water. Eventuele andere elementen (zwavel, stikstof,...) zullen ook uitgestoten worden als hun oxides (SO2, SO3, NO, NO2,...). Deze laatste zullen echter uit de rookgassen verwijderd worden gezien ze aanleiding geven tot zure regen. Eventuele metaalionen blijven ten slotte achter in de assen. Samengevat: bij crematie zullen er geen schadelijke bestanddelen vrijkomen in het milieu.

Begraven is een ander paar mouwen, hierbij zal het lichaam geleidelijk worden afgebroken. Verder is het belangrijk stil te staan bij de hoeveelheden drugs die leiden tot een "drugsdode" ( voor het gemak ga ik hier uit van een overdosis en niet van een verslaafde die van de trap valt en ongelukkig neerkomt). Nemen we heroïne als voorbeeld dan zouden een overdosis overeenkomen met ongeveer 100-400 mg per volwassene (75 kg). Als we beide feiten nu samen nemen, wil dat zeggen dat er slecht kleine hoeveelheden kunnen vrijkomen over een lange periode. Dit geeft (micro)organismen de tijd om deze verbindingen af te breken voor schadelijke concentraties bereikt worden. Zoals bij alles zit het vergif hem in de dosis.

Je leerlingen kunnen dus rusten in vrede... ik bedoel op hun beide oren slapen.

Vriendelijke groeten

Geert-Jan

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof. dr. Geert-Jan Graulus

(Bio)chemie Eiwitgebaseerde materialen Weefselregeneratie biosensoren

Universiteit Hasselt
Agoralaan Universitaire Campus-gebouw D BE-3590 Diepenbeek
http://www.uhasselt.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw