Van welke ajuin moet je het hardst wenen?

Mieke, 26 jaar
21 maart 2018

Antwoord

Beste Mieke,

 

In de cellen van uien en verwanten als look, sjalotten, prei, bieslook, enz. zitten zwavelhoudende stoffen en eiwitten die we allinase noemen. Wanneer je deze snijdt, maak je de cellen stuk en komen deze stoffen vrij in de lucht waardoor ze gaan reageren en er een zwavelgas ontstaat. Dat gas reageert met vocht ter vorming van zwavelzuur. Bijvoorbeeld met het vocht van onze tranen, zodat we zwavelzuur in onze ogen krijgen dat ons lichaam met nog meer tranen proberen weg te wassen. Een lopende kraan kan helpen om met dat water te reageren zodat er minder reactie met onze tranen plaatsvindt.

Naar mate prei of uien ouder zijn, zit er meer concentratie van die stoffen in, dus een oude ui doet je harder wenen dan een jonge ui. Ook is de variëteit van belang. Sommige variëteiten laten je harder wenen, terwijl andere die wat 'zoeter' smaken je minder laten wenen. Vorig jaar werd er in Amerika, na 30 jaar kruisen een 'zoete' uienvariëteit op de markt gebracht waarvan je, naar verluidt niet meer moet tranen. 

 

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen