Kun je ook griep krijgen in de zomer?

Chris, 33 jaar
8 maart 2018

Jaarlijks valt de griepepidemie altijd 's winters, doorgaans januari-maart/april en zijn dan veel mensen ziek. Maar in de zomer is er haast niets te horen over de griep en lijkt het of er niemand griep heeft. Waar zijn de griepvirussen in de zomer naartoe en kan je ook dan griep krijgen?

Antwoord

Beste Chris,

 

In de zomer kun je zeker ook de griep krijgen.

Griep wordt veroorzaakt door een virus (influenza) en dat is dus niet gebonden aan de seizoenen.

Het virus is stabieler in koude, droge lucht en dat komt typisch in de winter voor. Uit onderzoek is gebleken dat het virus zich het best verspreidt bij 5°C en dat de verspreiding stopt bij zo'n 30°C. Dus in landen met seizoenen zal de griep zich met pieken voordoen. In landen met een gelijkmatig klimaat doorheen het jaar zal de griep zich dan ook heel het jaar door voordoen.

In de winter blijven we ook vaak binnen en zitten we dichter op elkaar, waardoor het virus zich makkelijker kan verspreiden. Denk maar aan de scholen die "slechts" 2 weken sluiten in de kerstvakantie, maar die 2 maanden sluiten in de zomermaanden. De drogere lucht in de winter zal eveneens de slijmvliezen wat uitdrogen, waardoor onze afweer vermindert. Vitamine D dat mee voor onze afweer zorgt is daarenboven lager in de wintermaanden doordat we minder zonlicht zien. Een goede cocktail dus voor het virus om zich typisch in de wintermaanden te verspreiden.

Met vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen