Kan je na de dood nog blauwe plekken krijgen?

Jozef, 62 jaar
3 maart 2018

Na het overlijden van mijn moeder toen ze haar gingen aankleden merkte ik op zijkant van haar rug een grote blauwe plek. Moeder had COPD en was 91 jaar. volgens de verpleging was ze gestorven in bed, maar ik denk eerder dat ze is gevallen, na de middag zagen haar bovenbenen ook helemaal blauw. Hoe is dit te verklaren?

Antwoord

Beste Jozef,

Na de dood kun je geen echte blauwe plekken krijgen. Een echte blauwe plek ontstaat doordat de bloedvaten kapot zijn en er bloed naar het weefsel doorsijpelt.

Als je sterft en geen kapotte bloedvaten hebt, kan er toch bloed dat in je bloedvaten zit, langzaam doorsijpelen naar je onderhuid van de laagst gelegen delen. Als je op je linker zij ligt, zal het bloed naar je linker flank kunnen verplaatsen. Die blauwrode tot paarsrode of donkerpaarse vlekken plekken (lijkvlekken of livor mortis) gaan echter niet meer weg.

Bij oude mensen zijn de bloedvaten vaak minder stevig en door manipulatie (goed leggen in bed, aankleden) kunnen die bloedvaten kapot gaan en ook daar blauwe plekken geven.

Met vriendelijke groeten,

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Jasper Verguts

Gynaecologie-verloskunde

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw