Waar vind ik afbeeldingen van diepzeevissen in het Nederlands?

Anita, 68 jaar
12 februari 2018

Voor de Jeugdboekenmaand ben ik op zoek naar zo'n afbeelding in het Nederlands. Het is voor kinderen van de lagere school. Bestaat dit? Op BBC volgen we de reeks Blue Planet. Via https://css2.open.ac.uk/outis/docs/publications/OZUBP.pdf vond ik een kaart, maar die is in het Engels.

Antwoord

Beste Anita, 

Leuk dat je als thema voor de Jeugdboekenmaand het thema diepzee hebt gekozen! Het is een zeer boeiende en fascinerende wereld die kinderen zeker zal verwonderen.  

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) huisvest het World Register of Marine Species of afgekort WoRMS (www.marinespecies.org). Op deze website worden alle door de wetenschap gekende organismen die in de zeeën en de oceaan leven opgelijst. Je vindt er alle Latijnse namen terug van de zee-organismen, maar voor de gewone benamingen (de zogenaamde 'vernaculars') is het register zeker niet volledig. Gebruik de zoekfunctie bovenaanlinks. 

De ontdekkingen van vele van de diepzeedieren zijn immers nog zo recent, dat er zelfs nog geen officiële soortspecifieke naam voor bestaat in het Engels. Laat staan in het Nederlands... Zo staan er op de poster van de BBC zeer algemene Engelse benamingen, meer benamingen voor de groep dan voor de soort zelf. 

Nu wordt op populaire websites en in boeken aan sommige dieren/groepen soms wel een Nederlandse naam gegeven. Voor uw doel in de jeugdboekenweek zal dit wel kunnen dienen, niet? 

Kijk deze bronnen eens na: 

- Op het educatief platform PlaneetZee worden in de module "Overleven in de diepzee" al heel wat diepzeeorganismen benoemd

- Er is naar aanleiding van de nieuwe BBC-reeks ook een Nederlandstalig boek verschenen, waarin een hoofdstuk over de diepzee. Misschien hebben jullie het wel in de collectie van de bibliotheek? James Honeyborne (2017). De blauwe planeet II. Een nieuwe kijk in verborgen diepten. Uitgegeven bij: Kosmos Uitgevers. 

- Maak voor de grote groepen gebruik van de taalopties binnen WikiPedia (vb. zoek op anglerfish; en kies voor weergave van deze pagina in het Nederlands => vinarmigen)

Veel succes!

Nancy

 

 

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Nancy Fockedey

Mariene, estuariene en kustwetenschappen in de breedste zin van het woord.

Vlaams Instituut voor de Zee
Wandelaarkaai 7 8400 Oostende
http://www.vliz.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen