Wat deed Adolf Hitler in zijn vrije tijd?

Ginneke, 10 jaar
5 februari 2018

Antwoord

Dag Ginneke,

Een vreemde vraag, die mij deed afvragen hoe je erbij bent gekomen. Maar die man had vrije tijd, en zijn interesses om zich te ontspannen evolueerden nogal.

In zijn jeugdjaren volgde hij een opleiding tot kunstschilder, en in zijn periode in Wenen (1907-1913) verkocht hij waterverfschilderijen. Nadien heeft hij nog weinig geschilderd: een beetje tijdens zijn diensttijd in de Eerste Wereldoorlog en even nog in de periode 1921-1922. Het zijn meestal waterverfschilderijen, heel soms olieverf. Onderwerpen zijn Bijbelse taferelen, gebouwen en vooral veel landschappen.

In diezelfde Weense periode groeide zijn interesse voor twee andere hobbies: operamuziek en architectuur. Hij ging naar operavoorstellingen en kon later in zijn leven veel aria's herkennen en zelfs nafluiten. Vooral architectuur boeide hem sterk, zeker die van operagebouwen - het kruispunt van die twee nieuwe thema's die hem boeiden. Na zijn aanstelling tot kanselier kocht hij dure blauwdrukken van Europese operahuizen, die hij urenlang met zijn vrienden besprak, of in zijn eentje bestudeerde. Bij de verovering van Parijs in juni 1940 bezocht hij de Opera Garnier, waarbij hij zelf zijn gezelschap gidste en bovendien wees op afwijkingen van het bouwplan. Ook stedenbouw boeide hem, en zeker met Albert Speer besprak hij graag maquettes van grote bouwprojecten en stadsvernieuwingen.

In de jaren 1933-1940 bekeek hij zeer veel speelfilms, vooral avonturenfilms en musicals, soms twee na elkaar op een avond, in een private cinemazaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verminderde zijn interesse daarin. Hij kocht in dezelfde periode 1933-1940 ook bijzonder veel boeken aan, maar wellicht was dat meer om ze te verzamelen dan om ze te lezen.

Tenslotte hield hij veel van honden: tijdens zijn dienstjaren had hij een zwerfhond tam gemaakt, Fuchsl. Vanaf 1921 tot 1945 had hij ook altijd wel een Duitse schaaphond, waar hij zich mee ontspande: achtereenvolgens Prinz, Muckl, Blonda I, Blonda II, Blondi en Wulf.

 

Reacties op dit antwoord

  • 13/03/2018 - Ginneke (vraagsteller)

    Bedankt daar heb ik veel aan het wassen voor school

  • 13/03/2018 - Ginneke (vraagsteller)

    Bedankt daar heb ik veel aan het was voor school

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
http://www.kuleuven.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen