Kun je microplastics binnenkrijgen door het eten van vis?

Simon, 31 jaar
3 februari 2018

Door het eten van bijvoorbeeld mosselen is het algemeen geweten dat je microplastics kan binnenkrijgen. Maar kan dit ook door het eten van visvlees? Ik kan me moeilijk voorstellen dat microplastics in het verteringsstelsel van den vis in de bloedbaan en zo in het visvlees kan terecht komen.

Antwoord

Beste Simon,

Microplastics is de naam voor stukjes plastic kleiner dan 5mm. Onderzoekers troffen al microplastics aan in de maag en darm van mosselen, garnalen, langoustines, alikruiken en vissen (wijting, kabeljauw en sprot). Bij vis vormt zich geen probleem naar menselijke consumptie toe. De microplastics worden immers samen met de ingewanden bij het schoonmaken verwijderd. Bij garnalen en langoustines verwijderen we enkel de schaal en de kop. Een deel van het darmkanaal blijft aanwezig. En weekdieren zoals mosselen en alikruiken worden in hun geheel geconsumeerd. Bij het eten van schaal- en schelpdieren krijgen we dus wél microplastics binnen. Een portie garnalen (250 g ongepeld) bevat gemiddeld 17 microplastics. Bij een portie mosselen (250 g vlees) neem je 90 microplastics op. Een echte mosselliefhebber kan zo tot 11.000 microplastics per jaar opnemen. Lees er meer over in De Grote Rede, het infoblad van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

Naast microplastics (0,0001 - 5 mm) richten onderzoekers zich tegenwoordig ook op de studie en de effecten van nanoplastics. Die zijn echt piepklein: tussen 1 en 100 nanometer (dus tussen een miljoenste en een tienduizendste van een milimeter). Deze nanoplastics kunnen door de mens gemaakt zijn (vb. voor medische en industriele toepassingen) of het afbraakproduct zijn van microplastics. Men weet in het algemeen dat nanoplastics schadelijk kunnen zijn voor dier, plant en micro-organismen, maar dat dit negatieve effect zeer afhankelijk is het type materiaal, de grootte en de vorm van de partikels. Tot nog toe bestaan er geen gestandardiseerde meetmethodes, monitoring en risico-evaluaties voor nanoplastics in voedsel, en vis en zeevruchten in het bijzonder. 

Groeten,

Nancy

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen