DAB + of internetradio? Waar ben ik het meest mee?

Roger, 68 jaar
26 januari 2018

Ik had al enkele jaren geleden een Tuner DAB gekocht. Helaas is DAB ter zielen. Wat moet ik nu kopen: Een DAB + of een internettuner (geen klein radiootje)?

Antwoord

Beste Roger,

Het grootste verschil tusssen de twee ontvangers is het medium dat ze gebruiken om hun informatie te ontvangen. Een internettuner gebruikt je internet verbinding, een DAB+ tuner gebruikt de ether (de lucht) of je kan hem via de kabel aansluiten.

Een internetverbinding kan je simpelweg zien als een autosnelweg die exclusief naar jouw huis wordt gelegd. Die snelweg heeft een aantal rijvakken waarop auto's rijden die speciaal voor jou bedoeld zijn. Als je een breedband verbinding hebt met je provider (in Vlaanderen meestal telenet) dan heeft die snelweg heel veel rijstroken. Heb je een adsl of vdsl of algemeen een xdsl verbinding dan heb je meestal minder rijstroken dan bij een breedband verbinding. Wanneer je naar de radio luistert, dan zal je één of meerdere rijstroken bezetten met informatie voor je radio ontvangst. Dus er zijn minder rijstroken over om andere informatie op te vragen. Afhankelijk van je abonnement kan het ook gebeuren dat je provider een beperking oplegt qua maximum aantal bytes dat je per maand kan krijgen (het maximum aantal autootjes dat op jouw snelweg per maand mag rijden). Kijk je nu ook TV via het internet dan tellen die bytes ook mee in je verbruik en je bezet nog meer rijvakken. Alle informatie die over die snelweg naar jouw huis loopt, is exclusief voor jou bedoeld. Dus luister je niet naar de radio, dan zijn de bytes voor de radio niet aanwezig op jouw snelweg en is er dus plaats voor andere informatie.

DAB en DAB+ gebruikt een heel ander medium. Je zou het kunnen zien als het openbaar vervoer, bvb de trein. Er is een gereserveerd netwerk, waar niemand anders gebruik van maakt en de trein rijdt altijd en voor iedereen. Jij beslist of je op die trein springt of niet. Hij passeert altijd langs jouw deur (en iedereens deur). Die trein is de ether of ergens een kanaal op de kabel waar je op afstemt. De informatie is er altijd. Er is geen beperking op de hoeveelheid informatie die je per maand downloadt.

De voor- en nadelen van internet radio: Het voornaamste nadeel is het feit dat je betaalt voor wat je verbruikt (het gaat af van de maximum hoeveelheid die je per maand mag downloaden) Tenzij je een abonnement hebt waarbij er geen beperking is op het maximum. Een ander nadeel is dat je een aantal rijstroken bezet en je dus eventueel een trager internet hebt wanneer je nog andere dingen via internet wil doen. Al moet gezegd dat dat in de praktijk nog meevalt. Je merkt het meestal niet. Tenzij veel mensen bij jou thuis allemaal naar een andere radiozender luisteren en terzelfdertijd ook nog via internet naar tv kijken. Nog een mogelijks nadeel is het "in panne vallen" van je internet. Heb je om één of andere technische reden geen internet verbinding, dan heb je ook geen radio. Het uitvallen van een internet verbinding kan soms wel een paar uur tot een paar dagen duren. Meestal moet jij contact opnemen met je provider om terug toegang te hebben. En dat valt niet altijd mee in de praktijk. Het grote voordeel van internet radio is dat je veel minder kans hebt dat nieuwe technologie maakt dat je geen ontvangst meer hebt (zoals je nu voorhebt met DAB) In het slechtste geval gaat men over op een andere codering, maar dat is meestal met een software-update op te lossen. Dus je moet geen nieuwe hardware (radio) kopen.

De voor- en nadelen van DAB+: Het grote nadeel is het feit dat je aparte hardware moet hebben (een apart toestel) om naar DAB+ te kunnen luisteren. Indien men de standaard plots verandert, dan kan het gebeuren dat je je ontvanger moet weggooien en een nieuwe moet kopen. Soms kan een software-update voldoende zijn, maar zoals je ondervonden hebt met de overgang naar DAB+ en het afleggen van DAB door de providers, kan het ook nieuwe hardware vereisen en dus geld kosten. De voordelen: je kan zoveel luisteren als je wil, er is geen kostprijs verbonden aan het ontvangen van het aantal bytes. Je internet verbinding zal niet vertragen doordat je naar de radio luistert. Ook niet als er bij jou thuis tien mensen tegelijkertijd naar tien verschillende radio's luisteren. DAB+ kan maar "in panne vallen" wanneer de provider van de radiosignalen (bij ons voornamelijk de VRT en RTBF) in panne vallen. Dit gebeurt hoogst uitzonderlijk en ze zijn er meestal heel snel terug. Het probleem ligt altijd bij hen en niet bij jou. Dus jij moet niets doen.

Zoals je ziet, het antwoord is niet zwart-wit. Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen. Het is aan jou om te oordelen wat je erg vindt en wat je minder erg vindt. Qua geluidskwaliteit zou DAB+ theoretisch beter zijn dan internetradio. Maar dat zal je nauwelijks merken, tenzij je een echte specialist bent.

Hopelijk heb je iets aan deze informatie.

Reacties op dit antwoord

  • 01/02/2018 - Roger (vraagsteller)

    Geachte heer Vandenbussche, Hartelijk dank voor uw ruim antwoord. Nu kan ik tenminste de voor-en nadelen afwegen , maar ik denk dat het een DAB+ zal worden.Ondanks mijn" leeftijd" is mijn gehoor nog heel scherp (onlangs testen laten doen) en ik hou en geniet van goede muziek. Mvg en nogmaals dank, Roger Kumps

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen