Wat is het beste ontsmettingsmiddel voor het huishouden?

Bob, 20 jaar
26 januari 2018

Tal van merken met verschillende ingredienten vertellen te desinfecteren. Zijn er sommige beter aanbevolen/te mijden? Paar merken: Javel LaCroix/Dettol Onstm. Sray/Spectramed/... (alcohol; waterstofperoxide: soda, azijn, ...) Merk verder op dat javel ook in bruistabletten beschikbaar is. Te verkiezen boven het vloeibare variant voor best behoudwerkzaamheid over de tijd? Bedankt.

Antwoord

Ontsmettingsmiddelen of desinfectiemiddelen worden met een algemene term “biociden” genoemd. Biociden moeten, vooraleer ze op de Belgische markt worden gebracht, wettelijk een hele reeks tests ondergaan. Er gebeurt ook een risicoanalyse door de federale overheid. Toegelaten en goedgekeurde producten zijn veilig bij correct gebruik. De veiligheids-  en gebruiksinformatie vind je op het etiket.

 

Je kan dit ook zelf nagaan: op de verpakking vind je een erkenningsnummer terug dat direct gelinkt is met de door de overheid beheerde databank van toegelaten producten (https://www.health.belgium.be/nl/lijst-van-toegelaten-biociden-en-jaarverslag).

 

Bioplus-Probois kan zich als sector-organisatie van de biociden, niet uitspreken over welk product of zelfs welke vorm (vast/vloeibaar) het beste past bij de toepassing die jij als gebruiker voor ogen hebt. Maar we kunnen wel zeggen dat al de toegelaten producten, veilig zijn bij correct gebruik! Afhankelijk van de toepassing, je eigen voorkeur voor gebruiksgemak, parfum, budget, enzovoort, kan je dus een product kiezen.

 

Voor meer informatie, kan je zowel de website van Bioplus-Probois (www.bioplus-probois.be), als die van de bevoegde overheid raadplegen (https://www.health.belgium.be/nl/milieu/chemische-stoffen/biociden).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen