Waarom hebben we een voorkeur voor zoete smaken?

Ellen, 17 jaar
13 januari 2018

Antwoord

Het is uiteraard belangrijk om te beseffen dat smaken verschillen van persoon tot persoon, en bovendien evolueert je smaak naarmate je ouder wordt.
Het is wel een algemeen feit dat vooral kinderen een grote voorkeur hebben voor zoete smaken.

Je zou kunnen denken dat dit komt door het enorme aanbod aan zoete voeding en dranken in de huidige maatschappij (enorm veel frisdranken, snoep, toegevoegde suikers in etenswaren...) en dat bijgevolg door dit grotere aanbod er de laatste jaren ook meer suikers geconsumeerd werden. Bij sommige personen kan dit zelfs leiden tot verslaving (net zoals bij drugs bijvoorbeeld).

Men denkt echter dat de behoefte voor suiker vooral bij kinderen een aangeboren fenomeen is. Suikers zijn een natuurlijke energiebron, en kinderen hebben veel energie nodig om te groeien en te overleven. Het eerste wat een pasgeboren kind te eten krijgt is over het algemeen moedermelk, boordevol natuurlijke suikers. Men denkt dan ook dat de aangeboren voorkeur voor zoete smaken een manier is om ervoor te zorgen dat een kind voldoende energie opneemt om goed te groeien en te kunnen overleven, iets wat uiteraard vooral belangrijk was in de prehistorie (je verbruikt energie om jezelf warm te houden en te beschermen tegen de koude bv., veel energie nodig om op zoek te gaan naar voedsel...).

Dit is wat ik dacht en werd ook bevestigd door een paar artikels, ik heb een tweetal links toegevoegd als je hierover verder wil lezen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw