Klopt het dat honing niet bederft?

Yves, 38 jaar
6 mei 2008

Ik heb op televisie eens gehoord dat men in oude Egyptische graven honing gevonden heeft die nog eetbaar zou zijn.

Antwoord

Hallo Yves,

Zuivere honing is inderdaad onbeperkt houdbaar. Honing bevat slechts 20% water, waardoor - mits goed bewaard - de honing niet door gisten of bacteriën kan worden aangetast en bederven.
De nuttige bestanddelen in honing zijn echter slechts 2 jaar gegarandeerd, gerekend vanaf de datum van oogsten. Hierna nemen de enzymen geleidelijk af, wordt de honing donkerder en verkrijgt men bakkershoning (stroop). Honing kun je best je koel, donker en luchtdicht bewaren (dus niet in de koelkast).

Dat de honing in de Egyptische graven gevonden nog goed was, zal te maken hebben met het feit dat die er hermetisch afgesloten bewaard was, dus koel, donker, droog en zonder dat lucht of zuurstof eraan kon.
 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Lic. dr. Natuurkunde  Natasja Duhayon

Halfgeleidertechnologie, nanotechnologie, micro-electronica, natuurkunde, octrooien

IMEC
Kapeldreef 75 3001 Leuven
http://www.imec-int.com

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen