Kan er bacteriegroei ontstaan in gedemineraliseerd water dat je verwarmt tot 30 graden?

Tanja, 48 jaar
11 januari 2018

Mocht je uit een 5 liter kan gedemineraliseerd water dagelijks een ietsje water halen en dit verwarm je dan en ook meerdere dagen achter elkaar.

Antwoord

Beste Tania,

Dat hangt er een beetje van af. Ik begrijp niet helemaal wat er met het water staat te gebeuren, dus ik zal zo goed als ik kan de vraag beantwoorden. Maar voor een definitief antwoord heb ik wat meer gegevens nodig (wat gebeurt er precies met het water, wordt het achteraf terug in de 5 liter bidon gegoten, bestaat de kans dat je het inademt of inslikt, ...?)

Ik neem aan dat dit water binnenshuis gebruikt wordt? Als het water binnenshuis wordt gebruikt en daarna wordt weggegooid, zou ik mij geen zorgen maken.

Als je het water buiten gebruikt, en er bestaat een mogelijkheid dat je het binnenkrijgt via inslikken of inademen (vb. door verstuiving van het water) moet je wel voorzichtiger zijn; buitenshuis is de kans op besmetting met bacteriën groter, en sommige bacteriën uit de omgeving voelen zich goed bij 30°C.

Er kunnen ook algen beginnen groeien in het water. Dat kan gebeuren als het al een tijdje stilstaat (meerdere dagen/weken) en er licht op valt. Het water kan dan een groene schijn krijgen. Ook daar moet je je geen zorgen over maken, zolang je het water niet gaat opdrinken. Het is enkel een esthetisch probleem.

Als je je echt zorgen maakt om bacteriën, kan je het water ontsmetten door er vb. een druppeltje bleekwater in te doen. Maar dat mag je uiteraard enkel doen als het water niet in contact komt met mensen, huisdieren, planten of gevoelige oppervlakten (vb. stoffen).

 

Hopelijk kan je hier mee verder.

 

Met vriendelijke groeten,

Francis

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen