Waarom zit er een vertraging op het geluid bij een rechtstreekse nieuwsflits op tv?

Geert, 57 jaar
12 januari 2018

Antwoord

Dag Geert,

Er zijn twee verschillende soorten van vertraging die je kan zien.

Een eerste is de 'lipsync'. Deze vertraging gaat over het verschil in tijd tussen beeld en geluid. Hierdoor zal bv. eerst de mond bewegen, en daarna hoor je pas de spraak. Deze vertraging kan meerdere oorzaken hebben.
- beeld en geluid worden op een andere manier gecompresseerd die een andere verwerkingstijd hebben. Dit wordt opgelost door in de encoder de snelste verwerking van de twee te vertragen tot audio en video met dezelfde vertraging worden afgeleverd.
- beeld en geluid worden soms via verschillende manieren verstuurd, bv. beeld via satelliet en geluid via een hoogwaardige telefoonverbinding. Omdat deze twee niet dezelfde vertraging hebben, is er ook een lipsync probleem. Dit oplossen is iets moeilijker, omdat dit per verbinding gecontroleerd en gecorrigeerd moet worden.

Een tweede is de transmissie delay.
Omdat elektrische signalen er een zekere tijd over doen om van de ene plaats naar de andere te gaan, kan het even duren voordat de reporter ter plaatse de vraag van het nieuwsanker hoort. Ook zo voor het antwoord van de reporter dat er dan weer even lang over doet om terug in de nieuwsstudio te komen. Dit zorgt er voor dat interviews soms moeilijk verlopen.
Deze delay wordt o.a. bepaald door de afstand die moet worden afgelegd tussen de studio en de reporter. Als voor de verbinding satellieten worden gebruikt verhoogt deze tijd snel omdat het signaal naar de ruimte moet en terug.
Een tweede factor die deze delay vergroot is de video-en audiobewerking. Deze signalen worden bv. gecompresseerd om minder bits per seconde te moeten gebruiken. Deze compressie (codering) en decodering kan in sommige gevallen enkele seconden duren. Dit verhoogt dus ook de vertraging die we ervaren.

Met vriendelijke groeten,
Luc.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen