Water kookt in een vacuum op kamertemperatuur. Wordt dit dan ook warm en kan dit gebruikt worden om water te zuiveren ?

Solis, 34 jaar
27 december 2017

Als water kookt in een vacuum op kamertemperatuur kan ik dan zo goedkoop water zuiveren of koken ?

Antwoord

Dag Solis,

Het koken van water (overgaan naar de dampfase) kost energie, daarom dat we water normaal moeten verwarmen om de moleculen genoeg energie te geven om de vloeistof te verlaten.

Onder vacuüm is er minder tegenstand voor de watermoleculen: ze zullen minder vaak botsen met luchtdeeltjes en dus ook minder vaak "teruggekaatst" worden naar de vloeistof. Hierdoor is er minder energie nodig om water te laten verdampen en kan de vloeistof koken bij lagere temperatuur.

Het verdampen kost wel nog altijd energie, zodat de temperatuur van het "kokende water" zal dalen onder vacuüm (dit is ook de reden waarom de watertemperatuur van een aquarium altijd lager is dan kamertemperatuur: verdamping vergt energie). Onder extreme omstandigheden kan het water zelfs zo koud worden dat het bevriest.

Het zuiveren van water via verdamping kan (dit heet destillatie), maar het is maar de vraag of het echt wel zo goedkoop is als je denkt: je hebt al een degelijk vacuüm (en bijhorende apparatuur) nodig om water bij kamertemperatuur te laten verdampen. Met andere woorden, de energiekost zal naar het in stand houden van het vacuüm gaan in plaats van naar het verwarmen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof. dr. Geert-Jan Graulus

(Bio)chemie Eiwitgebaseerde materialen Weefselregeneratie biosensoren

Universiteit Hasselt
Agoralaan Universitaire Campus-gebouw D BE-3590 Diepenbeek
http://www.uhasselt.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt geco├Ârdineerd door EOS vzw