Zijn er nu 193 of 243 landen?

Theo, 50 jaar
23 december 2017

Op verschillende websites staat vermeld dat er 193 landen zijn. Echter op mijn eigen YouTube kanaal staat vermeld dat één van mijn uploads in 243 landen is geblokkeerd. Hoe kan dit?

Antwoord

Hallo Theo,

Dit is een leuke vraag, en heeft ook een politieke achtergrond. Op dit moment zijn er 196 officieel erkende, onafhankelijke landen: de 193 leden van de Verenigde Naties, plus Kosovo, Palestina en Vaticaanstad. Om op een totaal van 243 en meer landen te komen, zijn er verschillende oorzaken. Zo zijn er landen als het Verenigd Koninkrijk en Rusland, die eigenlijk een unie van meerdere landen zijn. Het Verenigd Koninkrijk bestaat dus in feite uit vier gebieden met een zekere vorm van autonomie: Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales (denk hierbij maar aan het voetbal). Idem voor Rusland: Rusland is officieel de "Russische Federatie" en is dus een federatie van verschillende oblasten (provincies), autonome steden, enzovoort. Waaronder 21 republieken.

 

Wat betreft organisaties als de Verenigde Naties, kunnen "autonome gebieden" binnen een land dus niet apart een zeteltje hebben. Maar wat betreft zaken zoals YouTube-filmpjes, kunnen gebieden binnen landen dus een zekere autonomie hebben om beslissingen te nemen.

 

Reacties op dit antwoord

  • 08/04/2018 - Theo (vraagsteller)

    Hoe kan het dat er op mijn yt kanaal soms staat: 247 landen hebben uw film geblokkeerd? En dan klik ik verder. Dan staan er maar 2 landen die dat hebben gedaan genoteerd?

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw