Is er een planeet die met het blote oog duidelijk zichtbaar is?

Brigitte, 32 jaar
9 juli 2008

Soms zie je 2 hemellichamen dicht bij elkaar. Ik denk vooral 's morgens of 's avonds. Kan je de zon en de maan samen zien aan de hemel, of is dit een planeet? Ik dacht ooit dat er een planeet was die we duidelijk kunnen waarnemen, maar weet het niet zeker. Zo ja, welke?

Antwoord


Van de planeten in het zonnestelsel zijn er vijf vrij goed met het blote oog te zien.

Twee zijn helderder dan elke ster.  Deze tijd kunnen we 's avonds in het westen Jupiter zien.  Nog helderder dan Jupiter is Venus (binnenkort als Morgenster te zien).  Meestal is Venus de helderste van de twee.  Venus zit dichter bij de zon dan wij, Jupiter verder.  Dat betekent dat wanneer je diep in de nacht een van beide ziet, dat het Jupiter moet zijn, want diep in de nacht staan we tussen de zon en de objecten die we in het zuiden zien.  Anderzijds is Venus altijd vrij dicht bij de zon te zoeken, na zonsondergang of voor zonsopkomst.

De derde gemakkelijke is Mars.  Kan soms vrij helder zijn, maar is soms zwakker.  Toch goed te onderscheiden omwille van de opvallende oranje-rode kleur.  En je ziet ze zich relatief snel verplaatsen van de ene week op de andere.

Saturnus is ook goed met het blote oog te zien, maar minder gemakkelijk te onderscheiden van de heldere sterren.  Je moet je sterrenhemel kennen om ze te vinden.

Moeilijkst van de vijf is Mercurius.  Die is vrij klein en komt nooit echt ver van de Zon.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen