In de herfst blijven de bladeren van de els groen. Hoe kan het dan dat ze toch afvallen?

Jan, 67 jaar
19 november 2017

Ik begrijp niet dat de bladeren van de els groen blijven, tot ze toch afvallen. Neemt hij geen voedingstoffen terug in de stengels? En hoe breken de bladstelen van de stengel af? Maakt hij een kurklaagje of maakt hij een breekbaardere celstructuur aan?

Antwoord

De bladeren van bladverliezende bomen worden in het najaar allemaal op een gelijkaardige manier afgestoten. Er wordt inderdaad een kurklaagje aangemaakt, zodat het blad na een tijdje zal afvallen (of kan bij sommige bomen nog een tijdje verdroogt aan de boom blijven hangen).

Het chlorofyl nodig voor de fotosynthese wordt geleidelijk aan afgebroken, maar er blijft altijd een zekere rest achter. Chlorofyl is een groene kleurstof en vaak dominant aanwezig. Maar bij vele soorten bevatten bladeren ook nog andere kleurstoffen en deze worden vaak onderdrukt door chlorofyl.

Door de verminderde concentratie van chlorofyl in het najaar komen deze andere kleurstoffen, vaak tevoorschijn met soms mooie kleurschakeringen. Echter bevat de els niet zoveel van deze andere kleurstoffen, waardoor het blad ogenschijnlijk veel langer groen blijft.

Reacties op dit antwoord

  • 21/12/2017 - Jan (vraagsteller)

    geweldig antwoord. met heel veel dank. Dirkx Jan

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen