Welke kever is dit en hoe geraken we ervan af?

Lisbeth, 45 jaar
7 december 2017

Wij vinden de laatste tijd regelmatig kevers in ons huis en vragen ons af welke kevers dit zijn en hoe we ervan af kunnen geraken. Het zijn bruine kevers, met voelsprieten, 2-tal cm groot. Als je ze dood doet, komt er een blauw-groenachtige brij uit. Ze zitten niet specifiek bij voedsel.

Antwoord

Dag Lisbeth,

dit is potentieel een zwaar probleem: het is geen kever maar een jonge kakkerlak. Deze dieren zijn potentieel de enige die zelfs een atoomoorlog kunnen overleven! Ze kunnen enorm lang zonder voedsel, ze kunnen quasi alles eten en verteren op den duur zelf hun eigen spieren en organen om barre tijden te overbruggen. Ze zitten graag in donkere, vochtige en warme plaatsen. Ik heb ze nog weten 'huizen' in de motorkap van een aquariumfilter.

Het is dus nodig ze te bestrijden en er nog een tijd mee door te gaan zelfs al ze je zie niet meer. Er bestaan enkele sproei- of spuitmiddelen tegen kruipende insecten (alle plinten, achter lampekappen, ...) en die zou ik combineren met plakvallen en mierendozen. De plakvallen zijn een indicatie of er nog rondlopen of niet. Maak zeker dat er in het centrum van de plakval iets lekkers is waar ze op afkomen (iets met suiker of stukje brood). Ze kweken sneller dan ratten of muizen en de jongen zijn piepklein maar al volledig in de kakkerlakkenvorm. Ook deze zijn dus goed herkenbaar. Wat vooral opvalt is hun specifieke houding en hun lange antennen die bij de kleintjes het eerste opvallen.

succes,

Dominick

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen