Zit er diamant in mijn steen met heel veel glinsterende puntjes?

dylan, 12 jaar
6 november 2017

De steen is gevonden in Durbuy 30 centimeter onder water. Je ziet de vele glinsterende puntjes die niet zichbaar zijn op de foto. Hij is 1 cm dik en weegt opmerkelijk veel zwaarder dan andere stenen van het zelfde caliber. Zou er een diamant kunnen inzitten?

Antwoord

Beste Dylan

Het is natuurlijk te mooi om waar te zijn als een willekeurige kei in de Ardennen diamanten zou bevatten. Ik moet je helaas dan ook teleurstellen: je beschrijving duidt op een algemeen voorkomend gesteente met zogenaamde glimmers. Dat zijn kleine plaatvormige mineralen die ook bekend staan als mica's (vooral het mineraal muscoviet) en die opvallend glinsteren in de zon. Als je de steen onder een microscoop legt of met een loupe bekijkt dan zul je de kleine goudkleurige plaatvormige mineralen zelf kunnen herkennen.

De grijze kleur van de steen duidt waarschijnlijk op een sedimentair gesteente dat minstens 300 miljoen jaar geleden in een zee werd afgezet waar nu de Ardennen zijn en waarvan de korrels door verwering van een zeer oud en nu verdwenen gebergte via rivieren werden aangevoerd.

Er werden overigens ook al eerder vragen over glinsterende stenen met glimmers gesteld (zie de links 'Glinsterende stenen')

 

Reacties op dit antwoord

  • 24/11/2017 - dylan (vraagsteller)

    Nou bedankt ik ben er al meer over te weten gekomen

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Robert Speijer

Geologie - Paleontologie - Paleoklimatologie. Geologie studeer je in Leuven!

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen