Wat aten de Galliërs? (Toch niet alleen maar everzwijn?)

Hanne, 16 jaar
5 november 2017

Wat aten Galliërs zoal? Ik zou het graag weten want in de strips van Asterix en Obelix lijkt het wel alsof ze enkel vlees eten.

Antwoord

Beste Hanne,

Uit het onderzoek van dierenbotten opgegraven nabij de vroegere woningen van de Galliërs weten we vrij goed wat die mensen aten. Everzwijn was zeker niet wat meest gegeten werd. De vleesvoorziening bestond voornamelijk uit de slacht van huisdieren (rund, varken, schaap) maar daarnaast waren groenten en fruit natuurlijk zeer belangrijke voedingsproducten, zonder twijfel voor het dagelijks eten veel belangrijker dan vlees. Jachtwild kwam in feite maar zelden op tafel. Vis werd helemaal niet op prijs gesteld in de Gallische keuken. Bij bepaalde feestelijkheden en godsdienstige rituelen werd wel eens paard of hond gegeten maar dat was uitzonderlijk.

Er is heel wat literatuur te vinden over de voeding tijdens de IJzertijd (de periode waarin de Galliërs leefden) maar die is nogal technisch. Als je er toch wil in verdiepen, ga dan misschien eerst al eens langs bij: http://www.gallischehoeve.be/index.html

Het komt er op neer dat het beeld van de everzwijnbanketten bij Asterix overdreven is. Een goed boek dat vertelt wat er in de strip met de historische werkelijkheid klopt, en wat niet, is: Asterix en de waarheid, van R. Van Royen & S. van der Vegt (2003). Een aanrader!

 

vriendelijke groeten,

Anton Ervynck

Erfgoedonderzoeker Natuurwetenschappen

Vlaamse overheid

Agentschap Onroerend Erfgoed

anton.ervynck@vlaanderen.be

 

 

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Anton Ervynck

Ecologische archeologie: studie van de resten van dieren uit archeologische opgravingen

Agentschap Onroerend Erfgoed
Koning Albert II-laan 19 bus 5 B-1210 Brussel
https://www.onroerenderfgoed.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen