Waarom wordt Groenland op wereldkaarten groter afgebeeld dan Australië?

Alain, 48 jaar
11 oktober 2017

Dit terwijl Australië in werkelijkheid veel groter is dan Groenland. Ik zoek een wereldkaart waar de proportie van de landen juist is. Kan ik dat ergens vinden?

Antwoord

Beste Alain,

Alle kaarten hebben vervormingen. We onderscheiden conforme of hoekgetrouwe kaarten (zonder hoekvervorming), equivalente of oppervlaktegetrouwe kaarten (zonder oppervlaktevervorming) en equidistante kaarten (geen lengtevervorming in een bepaalde richting).

De wereldkaart waarover jij spreekt is waarschijnlijk een conforme kaart, waarbij grote oppervlaktevervormingen kunnen optreden die afhankelijk zijn van de plaats op de kaart.

Wat je zoekt is een equivalente kaart. De verschillende oppervlaktegetrouwe kaarten hebben met elkaar gemeenschappelijk dat ze niet hoefgetrouw zijn, dat wil zeggen dat een vierkantje op de kaart bijna nergens ook een vierkant op de bol is. Voorbeelden van equivalente kaarten zijn: de sinusoïdale pseudo-cilindrische projectie, de kegelprojectie van Albers, de Molweide projectie, de projectie van Bonne, de sinuoïdale afbeelding, enz.

Met vriendelijke groeten,

Greet Deruyter

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof. dr. ing. Deruyter Greet

landmeten - GIS - topografie - 3D laserscanning


Jozef Kluyskensstraat 2 B-9000 Gent
http://www.hogent.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen