Welk soort kever is dit en hoe raak ik er vanaf?

Anneke, 27 jaar
7 oktober 2017

Ik zie de laatste tijd zwarte kevertjes van ong. 4 a 5 mm. Ze verstoppen zich in de kieren van de houten raamomlijsting en komen soms tegen de late namiddag, valavond tevoorschijn. Zodra ze beweging zien, schieten ze weer weg. Ik zie ze nooit ver weg gaan van de ramen, maar ze zijn wel een meester in het verstoppen. Hoe raak ik van hen af?

Antwoord

Beste Anneke,

ook dit insect is geen kevertje, maar een wants. De foto is niet echt scherp, maar toch een beredeneerde gok op basis van deze foto: Rhyparochromus vulgaris, in het Nederlands de "gewone rookwants" genoemd. Deze wants behoort tot de Hemiptera, familie Lygaeidae (bodemwantsen). Voor 100% zekerheid zouden we de wantsen bij een vergroting van 12-20x moeten bekijken op een aantal typische morfologische kenmerken.

De gewone rookwants is een van origine zuidelijke soort, die hier meer en meer wordt waargenomen. De adulten overwinteren op beschutte plaatsen, vaak een aantal bij elkaar, bv. onder de schors van dood hout; soms komen ze op die manier de woning binnen met brandhout. Ze worden ook meer en meer aangetroffen vanaf einde augustus, in of rond woningen, op zoek naar een geschikte overwinteringsplaats.

Deze wantsen voeden zich met zaden van allerhande planten, en veroorzaken geen schade, en zeker niet in de woning. In het voorjaar, bij de eerste zonnestralen proberen deze wantsen opnieuw buiten te geraken en kan je ze opmerken in de buurt van de ramen. Dus zeker geen insect om je zorgen over te maken; dit is trouwens, met uitzondering van de bedwants, ook voor alle andere wantsensoorten in de woning het geval.

Je kan de wantsen altijd verzamelen en ver weg van de woning deponeren, bv. in de buurt van andere beschutte plaatsen (tuinhuisje, oude schuur, e.a.), of eventueel de stofzuiger gebruiken om naden en kieren rond het raam te reinigen.

Een chemische beheersing wordt tegen dit soort insecten niet aangeraden, maar als je dit alsnog wil doen kan dit met een aantal producten waarmee naden en kieren worden behandeld. De firma Edialux (www.edialux.be) heeft een aantal producten voor particulier gebruik die in grote tuinzaken, zoals Aveve, voorhanden zijn. De verantwoordelijke van de fyto-afdeling kan je zeker verder helpen.   

met vriendelijke groeten,

Hans

 

Reacties op dit antwoord

  • 17/10/2017 - Anneke (vraagsteller)

    Bedankt Hans!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen