Welk beestje is dit? (Ik vond ze onder de verwarmingskast)

Shinouk, 25 jaar
9 oktober 2017

Ik vond meerdere van deze beestjes onder de verwarmingskast wanneer ik het stof hieronder vandaan was aan het halen. Het lijkt wel aangetrokken te zijn door stofwolken, zit dus op een donkere en warme plaats. Het lijkt haartjes op zijn lichaam te hebben, heeft pootjes (maar lijkt een beetje op een worm/rups).

Antwoord

Beste Shinouk,

dit zijn keverlarven, en meer bepaald spekkeverlarven (orde Coleoptera, familie Dermestidae).

De larven van deze familie hebben een typisch beharingspatroon en worden af en toe in woningen aangetroffen. Het grootste deel van de larven voedt zich met producten van dierlijke oorsprong, zoals pels, huiden, wol, haren, pluimen, dode insecten, wollen vloerbedekking, kleding, opgezette dieren en kadavers.

Binnen de famile van de Dermestidae zijn er verschillende gekende kevers, waaronder de spekkever Dermestes lardarius, de gewone tapijtkever Anthrenus verbasci, en de pelskever Attagenus pellio. Op basis van deze foto is het moeilijk uit te maken om welke soort het juist gaat; hiervoor is stereomicroscopisch onderzoek van de larve nodig.

Als je deze larven blijft opmerken kan het nuttig zijn om kledij/tapijten in jouw huis te onderwerpen aan een minitieuze controle om de bron van infectie op te sporen. Het kan ook nuttig zijn om de kamer waar je de larven aantrof heel goed te stofzuigen, ook in naden en kieren.

met vriendelijke groeten,

Hans

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen


Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen