Wat is dit? Een fossiel of een steen?

Caroline, 34 jaar
6 september 2017

Hallo, Ik heb ooit als kind "iets" gevonden en jaren later terug op zolder gevonden. Ik zou graag weten wat dit is. Een fossiel of een gewone steen?

Antwoord

Dag Caroline

Wat je gevonden hebt (weet je nog waar?), is een fragment van een ammoniet. Ammonieten zijn een uitgestorven groep van inktvissen die in een, meestal opgerold, huis leefden. Dat huis bestond uit kamers want telkens de ammoniet te groot werd, maakte hij een nieuwe kamer in het verlengde van zijn oude kamer. Daardoor ontstond een spiraal van telkens weer verlaten kamers. Van die spiraal heb je een versteend fragment gevonden. De 'ribben' op het stuk vertegenwoordigen de tussenschotten tussen de kamers.

Ammonieten leefden in onze zeeën van zo'n 400 tot 65 miljoen jaar geleden. Ze stierven ongeveer samen met de dinosauriërs uit. Het is een groep met veel soorten, maar een determinatie zal voor jouw vondst moeilijk zijn. Je hebt maar een fragment, dat ook nog eens sterk verweerd is. 

Zoek eens bij Google - Afbeeldingen op 'ammoniet' en je zal zien welk een variatie aan fossielen wordt gevonden. Bijgevoegd vind je een reconstructietekening van een levend dier.

 

vriendelijke groeten,

 

Anton Ervynck

Erfgoedonderzoeker Natuurwetenschappen

Agentschap Onroerend Erfgoed

Havenlaan 88 bus 5, 1000 Brussel.

anton.ervynck@vlaanderen.be

www.onroerenderfgoed.be

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen