Hoe kan het dat mijn ogen lijken te wennen aan het donker terwijl ik slaap?

Johannes, 27 jaar
30 augustus 2017

Wanneer ik mijn (verduisterde) slaapkamer binnen kom om te gaan slapen zie ik geen hand voor mijn ogen. Ik weet dat mijn ogen langzaam zouden wennen aan het donker (en dat ik dus meer zou zien) als ik mijn ogen open houd. Maar als ik meteen mijn ogen sluit en in slaap val, en ik word midden in de nacht wakker, dan zijn mijn ogen ook aangepast aan het donker, hoewel ze gesloten waren, en ze dus niet konden 'wennen'. Hoe kan dit?

Antwoord

Beste Johannes,

Je ogen wennen aan het donker doordat er weinig licht in je ogen binnenkomt. Of je dus in een donkere ruimte stapt, je ogen sluit of slaapt, je ogen zullen altijd wennen aan minder licht en gevoeliger worden.

Je ogen hebben twee verschillende soorten cellen om licht te zien: kegeltjes en staafjes.

De kegeltjes zijn niet erg gevoelig aan licht en hebben dus veel licht nodig om prikkels naar je hersenen door te geven. Zij zorgen ervoor dat je kleuren ziet (er zijn drie types kegeltjes voor rood, groen en blauw licht). Als er te weinig licht in je ogen komt, zullen de kegeltjes niet werken en zie je dus geen kleuren meer.

De staafjes zijn gevoeliger voor licht en werken dus ook bij weinig licht (in het donker). Hiermee zie je enkel zwart en wit. In het donker zul je dus bijna geen kleuren herkennen. Wanneer het donkerder wordt, maken de staafjes allereerst een chemische stof (rhodopsine) aan, die gevoelig is voor licht. Doordat deze stof aangemaakt moet worden, kan het even duren voordat je goed ziet in het donker. Na 1 minuut is de lichtgevoeligheid al met een factor 10 toegenomen en na 40 minuten al met een factor 25.000. Wanneer je vervolgens in een sterk belichte ruimte komt, wordt deze stof weer afgebroken.

met vriendelijke groeten

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen