Is de cafeïne in koffie of de theïne in thee gezonder?

Katinka, 29 jaar
8 augustus 2017

Ik drink dagelijks vier tot vijf kopjes koffie en vroeg me af of dit nefast is voor mijn gezondheid. Zou het beter zijn om thee te drinken? Want hierover lees je de meeste uiteenlopende beweringen.

Antwoord

Er zijn al heel wat studies geweest, vooral over koffie. De laatste studie omvatte ruim 520.000 mensen in 10 Europese landen over een periode van 16 jaar (Annals of Internal Medicine, 15 augustus 2017). In de groep die 3-5 koppen koffie per dag dronk, stierven er minder mensen dan in de groep die geen koffie dronk. Koffiedrinkers zouden ondermeer beschermd worden tegen leverziekten (mannen en vrouwen) en hart- en bloedvatenproblemen (vrouwen). Bij vrouwelijke koffiedrinkers stierven er wel iets meer mensen door eierstokkanker.

Dus is volgens deze grote studie, behalve bij vrouwen met risico op eierstokkanker, koffiedrinken goed voor de gezondheid. Voor theedrinken zijn er ook studies die positieve effecten beschrijven, maar bij mijn weten is er nog niet zo'n grootschalig onderzoek geweest als in bovenvermeld geval voor koffie. 

Welke stoffen in deze dranken verantwoordelijk zijn voor de gezondheidseffecten, is niet duidelijk. Men denkt over het algemeen dat de polyfenolen die er in zitten vooral gunstige effecten hebben. Polyfenolen zijn stoffen van plantaardige oorsprong die de plant, maar ook mensen, beschermen tegen oxidatieve schade - ze werken als anti-oxidantia. Overigens is cafeïne en theïne één en dezelfde stof (maar met twee namen), dus dat kan niet verantwoordelijk zijn voor eventuele verschillen tussen koffie en thee.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen