Stopt een lichtgolf ooit?

Margreet, 46 jaar
7 augustus 2017

De zon zendt lichtstralen uit die op bijvoorbeeld een boom weerkaatsen. Daardoor kan ik de boom zien. Gaat die lichtstraal vervolgens na weerkaatsing tegen mijn netvlies ook weer door? En de lichtstralen die tegen de boom komen, komen niet alleen in mijn oog terecht. Gaan die dan ook terug het heelal in? Als dat zo is, ligt dan de hele beeldgeschiedenis van die boom (en dus van de hele mensheid) in het heelal? Anders gezegd, kunnen we onze geschiedenis terugkijken op een ster hier ver vandaan (veronderstelt dat we superogen hebben)?

Antwoord

Geen enkel materiaal weerkaatst het licht perfect. Er wordt altijd een deel van het licht "geabsorbeerd", dit wil zeggen: de energie van de golf gaat op in het materiaal. Een wit oppervlak weerkaatst ca. 90%, en absorbeert dus toch 10%. Een stuk zwarte houtskool weerkaatst toch nog 3% van het licht, dus 97% wordt geabsorbeerd. Hout absorbeert 75 a 85% van het licht.  

Het licht dat telkens gereflecteerd wordt en de ruimte in schiet, bevat inderdaad theoretisch de hele beeldgeschiedenis. En met superogen zou je op een verre planeet onze geschiedenis kunnen "zien". Je moet echter begrijpen dat het licht tegen dat het op die verre planeet aankomt zéér verzwakt en uitgespreid (verstrooid) is. Het is zeer waarschijnlijk dat de hoeveelheid licht die er daar nog van overschiet minder dan een eindig aantal fotonen is, d.w.z. de informatie is zodanig verdund dat er effectief geen informatie meer overschiet.

Reacties op dit antwoord

  • 30/08/2017 - Margreet(vraagsteller)

    dag Bart, hartelijk dank voor je heldere antwoord! Met vriendelijke groet, Margreet

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen