Bij het snijden van de appels uit onze boom (niet bespoten) vind ik regelmatig wormpjes (wit mat zwart hoofdje) in het klokhuis. Welke beestjes zijn dit?
Beste Hilde,
de "wormpjes" zijn allicht de rupsen van de fruitmot Cydia pomonella (Laspeyresia pomonella), familie Tortricidae (bladrollers). Het veroorzaakte schadebeeld is gekend als wormstekigheid bij appels.
Wereldwijd zijn ruim 10.000 soorten bladrollers beschreven, waarvan ongeveer 360 soorten voorkomen in Nederland en België. Een groot aantal van die rupsen rollen bladeren op, anderen boren in de vruchten of leven in boomschors. Zij zijn polyfaag, een groot aantal van die rupsen veroorzaken heel wat schade in de fruitteeltsector.
De jonge rupsen van de fruitmot zijn vuilwit van kleur met donkere kop en boren een gang naar het klokhuis toe; de uitwerpselen worden in de vraatgang achter gelaten. Eenmaal het klokhuis bereikt is voeden de rupsen zich hier met de pitten. De ontwikkeling van de rups duurt ongeveer een maand. De volgroeide rups is eerder crème tot roze gekleurd met donkere kop, en maakt een vraatgang naar buiten om de vrucht te verlaten en op zoek te gaan naar een geschikte overwinteringsplaats, bv. onder een los stukje schors.
De adulten ga je zelden opmerken; zijn worden actief bij avondschemering en 's nachts.
met vriendelijke groeten,
Hans
dank u wel, dacht dat het van de oorwurmen kwam die ik er soms ook in vind, maar blijkbaar zijn die levendbarend , dus dat kon niet. Met vriendelijke groeten, Hurts Hilde
Beste Hilde, toch nog even meegeven dat oorwormen niet levendbarend zijn; de wijfjes leggen eitjes waaruit dan de nimfen komen. Oorwormen zijn omnivoor, kunnen dus ook vruchten aanvreten, maar worden toch hoofdzakelijk als nuttig ervaren in de appel- en perenteelt (zijn predator van allerhande plaaginsecten). met vriendelijke groet, Hans
Dank U wel, zo leren we alle dagen bij!
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen