Is er een consensus over de tijdlijn van de middeleeuwen?

Walter, 54 jaar
11 juli 2017

Wanneer begonnen en eindigden de vroege, hoge en late middeleeuwen? Na het lezen van een artikel in Historia, had ik en mijn vrouw een meningsverschil over de tijdvakken van de middeleeuwen. Ik beweerde dat de vroege middeleeuwen begonnen rond 300 n.C. mijn vrouw dacht 800 n.C. Ik heb toen getracht om de juiste indeling te vinden, maar blijkbaar bestaan er nogal veel verschillende interpretaties wat en wanneer. Van de hoge middeleeuwen hadden we zelfs nog niet gehoord. Wat is nu eigenlijk de correcte tijdlijn van het gehele begrip 'middeleeuwen'?

Antwoord

Beste Walter,

Dank voor deze belangrijke vraag waarop zoals je zelf ondervonden hebt, niet zo eenvoudig een antwoord valt te formuleren.

Iedere onderzoekstraditie (veelal per land) heeft zijn eigen indeling van de middeleeuwen.

Voor onze contreien zijn de benamingen vroege, volle en late middeleeuwen het meest courant. Het begrip 'hoge' middeleeuwen
wordt hier en daar wel eens gebruikt maar zaait echter enkel maar verwarring. Het begrip is afkomst van een vertaling van het Franse 'Haut Moyen Ages' maar wordt veelal gebruikt als een synoniem voor de volle middeleeuwen. In de Franse traditie komt de 'Haut Moyen Ages' echter grotendeels overeen met de 'vroege middeleeuwen' in de indeling die bij ons eerder courant is. 

Het is me dan ook wel een soepje die indeling zodat ook onze studenten soms geheel in de war geraken. De figuur hieronder komt uit onze cursus middeleeuwse archeologie en vat alles nog eens overzichtelijk samen.

Als je deze even bekijkt zul je kijken dat er geen 'grote winnaar' is in jullie discussie maar dat de gulden middenweg er ergens tussen ligt. De vroege middeleeuwen starten traditiegetrouw in de 5e eeuw. Schoolboeken schrijven daarbij al eens strikt het jaar 476 n.Chr. omdat dit event het einde van het West-Romeinse Rijk aangeeft.

Hopelijk klaart dit de discussie een beetje op.

Met vriendelijke groet,

Tim Clerbaut (UGent)

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen