Hoe wordt leontiasis ossea gelinkt met parathyroïdie?

Laurence, 27 jaar
7 augustus 2017

Leontiasis Ossea, zou een symptoom zijn van o.a. hyperparathyroïdie. Dit lijkt me volkomen onlogisch, aangezien het parathormoon technisch gezien zorgt voor de verwijdering van calcium uit bot. Het zou verbening dus moeten tegengaan. Na veel opzoekwerk in eigen cursussen en in wetenschappelijke artikels ben ik er tot mijn grote frustratie nog steeds niet wijzer uit geworden. Bij deze hoop ik dat ik hier een antwoord kan krijgen. Alvast bedankt!

Antwoord

Beste,

Bij hyperparathyreoidie moeten we in eerste instantie een onderscheid maken tussen primaire en secundaire.

Bij primaire zal het PTH gestegen zijn en zorgen voor te veel calcium in het bloed, verlaagd fosfaat in het bloed en verhoogde botresoptie

Bij secundaire zal het calcium normaal tot verlaagd zijn door bvb nierfalen.

Door de verhoogde activiteit van de osteoclasten onder invloed van PTH bestaat het risico op "osteïtis fibrosa cystica", waarbij het bot wordt vervangen door fibreus weefsel (fibreuze dysplasie). Dit is een osteïtis met fibreuze degeneratie en vorming van cysten en fibreuze nodulen in het aangetaste bot.

Het zijn die fibreuze veranderingen die zorgen voor vervorming van het bot en aanleiding geven tot Leontiasis ossea. Het wordt tegenwoordig nog wel eens gezien bij chronische dialyse patiënten met secundaire hyperparathyreoidie.

Bijgaand een mooi artikel hierover.

Met vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen