Kan netelroos verhoogde ferritine veroorzaken?

Anna Maria, 67 jaar
8 juli 2017

Mijn andere bloedwaarden zijn prima, alleen Alat is licht verhoogd 64. Ik heb sinds drie maanden erge last van netelroos en ik heb lichen sclerose sinds 3 jaar. Moet ik me ongerust maken of kan de ferritine komen van de netelroos? Ferritine was 6 weken geleden 540 en nu 640.

Antwoord

Beste,

Ferritine is een eiwit dat ijzer bindt en voornamelijk in de lever en in het beenmerg aanwezig is. Een deeltje komt ook in het bloed en is een maatstaf voor de ijzerreserve die je nog hebt.

Als het beenmerg of de lever aangetast worden, zal het ferritien stijgen, gezien dit in de cellen opgeslagen was die dan kapot gaan. Een verhoging van het ferritine kan dus wijzen op een probleem van je lever, gezien het ALAT (ook een eiwit in de lever, maar ook in het hart en de nieren) verhoogd is.

Een verhoogd ALAT met verhoogd ferritine wijst dus op een probleem van je lever.

Lichen sclerosus geeft normaal geen leverproblemen.

Urticaria daarentegen zijn een huidreactie op een prikkel in de bloedbaan; dit is meestal allergisch, maar kan ook het gevolg zijn van een infectie.

Een grondig nazicht van je lever lijkt me dus de beste optie om de ALAT, ferritine en urticaria (netelroos) samen te onderzoeken.

Met vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen