Waarom is er niet één voetbalcompetitie in het Verenigd Koninkrijk?

Sander, 26 jaar
28 juni 2017

Waarom maakt men een onderscheid tussen de Engelse, de Schotse en de Welshe voetbalcompetitie, hoewel ze allemaal onderdeel zijn van hetzelfde eiland. Ook is het zo dat sommige Welshe ploegen (Swansea, Cardiff) spelen binnen de Engelse competitie. Waarom is dit?

Antwoord

Het antwoord is historisch: omdat er vier verschillende verenigingen waren om die competities te organiseren.

Die nationale voetbalverenigingen zijn niet alleen oud en trots, en daarom moeilijk samen te voegen, maar ze hebben bovendien twee radicaal andere structuren:

  • de Engelse en de Welshe associations hebben een getrapt piramidesysteem van ontelbare kleine voetbalverenigingen, met enkel bovenaan een 'premier league' (eerste vereniging) van topclubs en daaronder regionale sub-verenigingen (in Engeland 140 verschillende verenigingen, met meer dan 480 onderverdelingen);
  • de Noord-Ierse en meeste andere nationale voetbalverenigingen gaan uit van een aansluiting van alle clubs (ook kleintjes) bij één grote vereniging, met een beperkt aantal competitieniveaus.

Het Engelse systeem maakt promotie en degradatie moeilijker, omdat er telkens van lidmaatschap moet worden gewisseld, en er ook veel meer niveau-indelingen ingebakken zitten (op sommige plaatsen tot 22 'levels' tussen het laagste competitieniveau en de Premier League). Een voordeel is de grote stabiliteit en de aanpassing aan de lokale concentratie aan voetbal (meer clubs betekent meer verenigingen en dus meer niveaus), een nadeel zijn de ondoorzichtigheid en de moeilijkheid voor dynamische clubs om snel door te groeien.

Omdat ze toch op (bijna) één eiland zitten, leidde die scheiding in vier home nations tot soms heel praktische oplossingen voor clubs die liever op een ander niveau, in een ander systeem spelen:

  • Een hele hoop Welshe topclubs kwam liever uit in de Engelse competitie (niet alleen Cardiff en Swansea, maar ook Wrexham, Colwyn Bay, Merthyr Town, Newport County)
  • Het Noord-Ierse Derry City speelt zelfs in de competitie van de Republiek Ierland, buiten het VK
  • De kanaaleilanden en Man spelen in de Engelse competitie

En vooral voor ploegen uit grensstadjes was lastig kiezen, en die keuze te verantwoorden aan supporters en aan internationale voetbalorganen:

  • Het Engelse Berwick Rangers speelt in de Schotse competitie
  • Chester City, vóór de club werd ontbonden in 2010, had een stadion in Wales en directiegebouwen in Engeland. Ze speelden in de Engelse competitie.
  • De New Saints is gebaseerd in het Engelse Oswestry, maar speelt in de Welshe competitie omdat de kern van de fusieploeg eigenlijk Welsh was. 

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen