Kan men wel of niet vertrouwen op de ''5-seconden-regel?''

Lotte, 23 jaar
16 juni 2017

Ik heb altijd meegekregen dat je iets eetbaar niet dadelijk moet weg gooien wanneer dit op de grond gevallen is, maar kan vertrouwen op de ''5-seconden-regel''. Onlangs heb ik vernomen dat je dit best niet doet . Kan u mij meer duidelijkheid geven a.u.b.?

Antwoord

Beste Lotte,

 

Biologisch gezien slaat de 5 secondenregel nergens op - het is niet zo dat bacteriën 5 seconden wachten tot wanneer ze op iets eetbaars springen. Iets dat op de grond valt, zal vanaf het eerste moment in aanraking komen met de bacteriën die daar zitten.

De 5 secondenregel heeft echter wel haar betekenis. Als iets bederfelijks op de grond valt, zal het in de loop van de volgende uren langzaam bederven, maar dat zal niet sneller of trager gaan dan wanneer je het op een bord legt. Er zitten namelijk overal bacteriën en schimmels, zowel op de grond als aan je handen en op het voedsel zelf. Dat is geen slechte zaak: de bacteriën uit onze omgeving zijn meestal goede bacteriën die ons lichaam nodig heeft om het immuunsysteem sterk te houden. Er is dus weinig verschil of je nu iets eet dat op de grond gevallen is, of dat een tijdje op een bord gelegen heeft. Beide kan je perfect opeten. Een uitzondering zijn ziekteverwekkers, die je kan aantreffen in de buurt van mensen die ziek zijn, of ook in menselijke en dierlijke uitwerpselen.

Het is dus een kwestie van gezond verstand gebruiken: iets dat op de grond valt en relatief proper blijft, kan je nog perfect opeten, of het nu vijf seconden of vijf minuten heeft geduurd. Als er echter zand of stof aankleeft, of je denkt dat het indirect in contact gekomen is met uitwerpselen (denk aan vliegen of huisdieren die sporen van uitwerpselen met zich mee kunnen dragen), eet je het best niet meer op.

Met vriendelijke groeten,

Francis Meerburg

 

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen